Historie

Rotor is in 1965 opgericht door een groepje 15-jarigen dat te jong was om deel te mogen nemen aan de plaatselijke jongerensoos in Zundert. De pubers richtten hun eigen hangplek op. Vrijwel meteen vanaf de start ontwikkelde Rotor zich tot een energieke groepering die zich bezig hield met de organisatie van allerlei culturele activiteiten. (Ook politieke, soms. Uit de beweging kwam een jongerenpartij naar voren die met veel succes meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen.)

Al in 1968 startte Rotor een festival dat zich letterlijk en figuurlijk rondom Vincent van Gogh afspeelde, de wereldberoemde plaatsgenoot: Autour de Vincent, met als festivalhart het Van Goghplein en het beroemde beeld van Ossip Zadkine van Vincent en Theo van Gogh. Rotor organiseerde Autour de Vincent tot en met 1993, als de eerste (lokale) viering van het feit dat Van Gogh hier is geboren.

De reputatie van het tweedaagse, kleinschalige kunstenfestival strekte tot ver buiten de dorpsgrenzen. De programmering deed niet onder voor festivals als Oerol of Boulevard. Jaarlijks kwamen er zo’n tienduizend bezoekers op af, zowel de toevallige passant als de specifieke liefhebber. In die combinatie schuilt ook de kracht van het festival: een balans tussen toegankelijkheid en vervreemding, waardoor voor iedereen spannende ontmoetingen met allerlei kunst(en) plaatsvinden. Niet voor niets droeg Autour de Vincent jarenlang als ondertitel: kijkdoos van toeval en cultuur.

In 2003 werd het festival voor het eerst sinds tien jaar weer georganiseerd, bij gelegenheid van de 150e verjaardag van Vincent van Gogh. Vijf jaar later komt er een ‘kleine’ uitvoering, ter gelegenheid van de opening van het Vincent van GoghHuis en ter gelegenheid van de hernieuwde start van het Cultureel Centrum Van Gogh.

Naast Autour de Vincent exploiteerde Rotor in de jaren zeventig tien jaar lang een eigen Vestzaktheater – tegenover Café Den Bels. Ook produceerde de organisatie in de loop der jaren vele voorstellingen, concerten, lezingen, boeken en exposities, zoals een reizende tentoonstelling van reusachtige canvasdoeken langs plaatsen in Europa waar Van Gogh ooit werkte en woonde.

In 2000 organiseert Rotor Shakespearement, een zeven weken durend festival rond het leven en werk van William Shakespeare met meer dan 40 voorstellingen en concerten in een speciaal, op exacte grootte nagebouwde replica van het Globe Theatre in Londen. Shakespearement wordt bezocht door meer dan 12.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het festival krijgt volop aandacht van de media in Nederland en België. Shakespearement geldt nu nog als schoolvoorbeeld van geslaagde gemeenschapskunst en van optimaal cultuurbereik.

In 2003, bij de viering van de 150e geboortedag van Van Gogh, werd de wereldpers gehaald met de fakedocumentaire Het Blik van Wallsteijn. In Zundert waren filmbeelden gevonden waarop de beroemde kunstschilder te zien was tijdens een laatste bezoek aan zijn geboortedorp.

Met de periodiek terugkerende Van Gogh-viering in onder meer Autour de Vincent stond Rotor vanaf 2003 ook aan de basis van de permanente aandacht voor Van Gogh in Zundert, het Vincent van Gogh Huis.

In 2015 is Rotor nog altijd jong en benieuwd. Met een nieuwe ondertitel – beweging van kunst en cultuur – een nieuw logo, huisstijl en website, begint ook een nieuw avontuur: de Zomer van Zundert.

activiteitenoverzicht Rotor

1965-1968
• voorstellingen, concerten, exposities, manifestaties e.d. op verschillende locaties

1969-1978
• exploitatie en programmering van Vestzaktheater Den Bels, met tal van nationale en internationale podiumacts

1968-1993
• Autour de Vincent, kijkdoos van toeval en cultuur: tweedaags kunstenfestival met jaarlijks tientallen internationale theatervoorstellingen, concerten, exposities, literaire voordrachten, film- en videovertoningen en een open atelier, steeds bezocht door 10.000 à 15.000 bezoekers (gratis toegang)
• uitgave van kunst-publicaties, zoals het fotoboek ‘Zundert tussen haar zondagen’ van Peter Cools (Papieren Tijger, Breda) en coproductie van de literaire gelegenheidsuitgaven bij Autour de Vincent door de uit Zundert afkomstige auteur Jack Nouws

1990
• in het jaar van Van Goghs 100e sterfdag: organisatie van een exclusieve, reizende Van Gogh-expositie (15 speciaal vervaardigde schilderwerken van 3×2 meter door Brabantse kunstenaars op reusachtige canvasdoeken die onder meer te zien was in Zundert, Sleen in Drente, Antwerpen, Nuenen, Amsterdam en St. Remy de Provence)

1994-2000
• 1TOT1: tweedaags muziekfestival met jaarlijks zo’n 15 à 20 internationale, zeer gevarieerde concerten
• De Kleine Prijs van Zundert: competitie voor aankomende popgroepen
• exposities van professionele en amateur beeldende kunstenaars
• toneel- en dansvoorstellingen op uiteenlopende locaties (binnen en buiten), zoals ‘Een Hond Is Niet Hetzelfde’ (muziek, toneel, literatuur en beeldende kunst van makers die uit Zundert afkomstig zijn) en ‘Een Bos Is Niet Hetzelfde’ (dans, performance en toneel op landgoed Wallsteijn in Achtmaal)
• kunst-educatieve projecten, zoals het Cobra-project voor het basisonderwijs in Zundert
• Bijzonder Literair: literaire lezingen en voordrachten i.s.m. Cultureel Centrum Van Gogh en Bibliotheek Zundert
• oprichting van de stichting Beeldend Centrum Zundert, een samenwerkingsverband van Zundertse beeldende kunstenaars
• ondersteuning van en medewerking aan verschillende projecten, zoals de jaarlijkse kinderboekenweek en de familievoorstelling ‘Repelsteeltjes’ waarin 100 kinderen en jongeren meespeelden
• verzelfstandiging van de organisatie van ‘1TOT1’ door oprichting van de stichting Muziekfestival 1TOT1

2000-2010
• 2000: Shakespearement, een zeven weken durend festival rond het leven en werk van William Shakespeare met meer dan 40 voorstellingen, concerten en educatieve activiteiten in de speciaal gebouwde replica van het Globe Theatre in Londen
• uitgave van De Dichter en Het Dorp, het fotoboek over Shakespearement
• 2003: Autour de Vincent bij de 150e geboortedag van Vincent van Gogh
• 2003: productie fake-documentaire Het Blik van Wallsteijn (over de vermeende vondst van een filmfragment waarop Van Gogh in Zundert te zien is ; het leidde tot wereldwijde opschudding)
• 2005-2007 : Jeugdtheater2daagse / Jeugdtheater3daagse
• 2008 : Autour de Vincent XS bij de opening van het Vincent Van GoghHuis

2010-heden
– vanaf 2010: Starry Night (multidisciplinaire wandeling langs kunst op locatie)
– 2015: Zomer van Zundert: een nieuw festival met o.a. Starry Night, Het Gele Huis, SPULplein (voorheen Made in Zundert) en Van Gogh Live